MENUMENU
MENUMENU

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΡΟΛΟΓΗΣ

Αν. Καθηγητής Νευροχειρουργικής

Δ/ντης Νευροχειρουργικού Τμήματος

Θεραπευτηρίου ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ

 

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Προέρχεται από οικογένεια που κατάγεται από το Ρέθυμνο της Κρήτης, γεννήθηκε στην Καλλιθέα, στην Αθήνα, φοίτησε σε δημόσια σχολεία της Καλλιθέας και ασχολήθηκε με το αγαπημένο του άθλημα, το μπάσκετ, παίζοντας στο αθλητικό σωματείο «Έσπερος» Καλλιθέας ως παιδί, και στο σωματείο «Αίολος» Ταύρου, ως έφηβος.

Πέρασε πρώτος στις εισαγωγικές εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας και έλαβε υποτροφία από το ‘Ιδρυμα Κρατικων Υποτροφιων.

Μετά την αποφοίτηση του και την απόκτηση του Πτυχίου Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, ως ιατρός στο Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς, στα Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα, με βάση το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Ακολούθως, υπηρέτησε  την υποχρεωτική ιατρική Υπηρεσία Υπαίθρου στη Λέρο, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου, με παράλληλη εργασία και στο τοπικό Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Λερου.

Μετά την υπηρεσία υπαίθρου επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εργάσθηκε επί 2 χρόνια στα νοσοκομεία «Αντικαρκινικό Πειραιώς «Μεταξά» και «Ευαγγελισμός» σε τμήματα Γενικής Χειρουργικής και Κλινικής Νευρολογίας αντίστοιχα.

Έχοντας ήδη πάρει την απόφαση να συνεχίσει την εκπαίδευση του στη Νευροχειρουργική στο εξωτερικό, έδωσε και πέρασε με επιτυχία τις διεθνείς εξετάσεις αναγνώρισης του Πτυχίου Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών  (E.C.F.M.G.), όπως επίσης και τις εξετάσεις αναγνώρισης Πτυχίου Ιατρικής από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο (General Medical Council) της Μεγάλης Βρετανίας.

Μεταξύ ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας προτίμησε να εκπαιδευτεί στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και έκανε πλήρη ειδικότητα στη Νευροχειρουργική.

Αρχικά φοίτησε επι 6 μήνες  στο «Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών» του Λονδίνου (Royal College of Surgeons, London) ως προετοιμασία για τις εξετάσεις του Διπλώματος FRCS, και μετα εργάστηκε επι 6 χρόνια σε δύο από τα καλύτερα Νευροχειρουργικά Κέντρα της Μ. Βρετανίας, στο Μπρίστολ (Frenchay Regional Hospital, Bristol)  και στο Εδιμβούργο (Western General Hospital, Edinburgh).

Επέστρεψε το 1980 στην Ελλάδα και εργάστηκε ως Επιμελητής στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» μέχρι το 1986, οπότε και εξελέγη Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας (σημερινό «Γεώργιος Γεννηματάς»).

Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών παρέμεινε μέχρι το 1995 και η περίοδος αυτή υπήρξε απολύτως επιτυχής και αποδοτική, τόσο από πλευράς αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων, όσο και από πλευράς κλινικών αποτελεσμάτων.

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Κρατικού Αθηνών, επι θητείας του κ. Ρολόγη, χαρακτηρίστηκε ως «Κέντρο Αναφοράς» για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα δύσκολων και λεπτών Νευροχειρουργικών επεμβάσεων του εγκεφάλου (ενδοκρανιακά ανευρύσματα, όγκοι εγκεφάλου και αδενώματα υποφύσεως). Ο κ. Ρολόγης ήταν από τους πρώτους Νευροχειρουργούς στην Ελλάδα, που επέβαλε στη Νευροχειρουργική τη χρήση του Χειρουργικού  Μικροσκοπίου και εισήγαγε τη λεγομενη «Μικρονευροχειρουργική»  (Microneurosurgery).

Επιπροσθέτως, η Κλινική αυτή αποτέλεσε το Κέντρο Εκπαίδευσης πολλών σημερινών αρίστων Νευροχειρουργών και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «Σχολή Ρολόγη».

Το 1995 υπέβαλε παραίτηση από το ΕΣΥ και έκτοτε λειτουργεί στον λεγόμενο «ιδιωτικό τομέα», με πιο πρόσφατη τη συνεργασία με το Θεραπευτήριο «Μετροπόλιταν», στο οποίο εργάζεται ως Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής και παράλληλα λειτουργεί και ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο του 2000 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε το ετος 2005.

Είναι μέλος σε πολλές Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Επιστημονικές Εταιρείες

Επιστημονικοί Τίτλοι και Κοινωνικές Διακρίσεις :

1962: Πρώτος επιτυχών στις εισαγωγικές εξετάσεις της Ιατρικης Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ,Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

1973: Επιτυχών στις εξετάσεις Διπλώματος ECFMG των Η.Π.Α

1980: Επιλεγείς ως μέλος του « Editorial Board »του Βρετανικού Επιστημονικού Περιοδικού «BRITISH JOURNAL OF NEUROSURGERY»

1986: Εκλεγμένος Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

1990: Εκλεγμένος Πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Νευροχειρουργών Ελλάδος

1992: Διδάκτωρ Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

2000: Εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

2002: Εκλεγμένο Μέλος της « Αθηναικής Λέσχης ».

2010: Μέλος της « Εθνικής Επιτροπής UNICEF Ελλαδας ».

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

Μετά από Διευθυντικά καθήκοντα σε διάφορες Νευροχειρουργικές κλινικές επι 30 χρόνια, ο κ. Ρολόγης έχει διενεργήσει ως πρώτος χειρουργός έναν τεράστιο αριθμό νευροχειρουργικών επεμβάσεων και δικαίως κατατάσσεται μεταξύ των πλέον εμπείρων Νευροχειρουργών στην Ευρώπη.

Από αυτές, οι περισσότερες αφορούσαν σοβαρές εγχειρήσεις για αφαίρεση όγκων Εγκεφάλου, Νωτιαίου Μυελού και Υποφυσεως, αλλά και για απολίνωση αρτηριακών Ανευρυσμάτων εγκεφάλου, οι οποίες αποτελούν και τον πιό δύσκολο τομέα της «λεπτής» Νευροχειρουργικής, διενεργουμενες με τη χρήση του Χειρουργικού Μικροσκοπίου.

Οι εγχειρήσεις που αποτελούν και τους μείζονες τομείς εξειδίκευσης του κ. Ρολόγη είναι:

  • Απολινωση (clipping) αρτηριακού ανευρύσματος εγκεφάλου
  • Αφαίρεση αδενώματος υποφύσεως
  • Αφαίρεση μηνιγγιώματος εγκεφάλου(κυρτότητος, δρεπάνου, σκηνιδίου, ενδοκοιλιακό, οσφρητικής αύλακος,παραεφιππιακό, σφηνοειδούς πτέρυγος, φύματος εφιππίου, μέσου κρανιακού βόθρου, οπισθίου κρανιακού βόθρου, ινιακού τρήματος, κλπ.)
  • Αφαίρεση γλοιώματος εγκεφάλου (αστροκύττωμα, ολιγοδενδρογλοίωμα, επενδύμωμα, γαγγλιογλοίωμα, γαγγλιοκύτωμα, γλοιοβλάστωμα,κλπ.)
  • Αφαίρεση ακουστικού νευρινώματος
  • Αφαίρεση επιδερμοειδούς κύστεως
  • Αφαίρεση εξωμυελικού όγκου Νωτιαίου Μυελού (νευρίνωμα, μηνιγγίωμα,κλπ)
  • Αφαίρεση ενδομυελικού όγκου Νωτιαίου Μυελού (επενδύμωμα, αστροκύτωμα.)
  • Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική Όγκων Εγκεφάλου (Stereotactic Radiosurgery)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙΣΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ :

Ανευρύσματα εγκεφάλου:  Ανω των 1000
Μηνιγγιώματα εγκεφάλου: Ανω των 1000
Γλοιώματα εγκεφάλου: Ανω των 1000
Αδενώματα υποφύσεως: Ανω των 500
Όγκοι νωτιαίου μυελού: Ανω των 300
Στερεοτακτικές Ακτινοχειρουργικές επεμβάσεις όγκων εγκεφάλου: Ανω των 200